آموزش آهنگ ای دل بلایی دلبر برای سه تار
ویدیوهای مرتبط
آموزش آهنگ ای دل بلایی دلبر برای سه تار
آموزش آهنگ ای دل بلایی دلبر برای سه تار
آموزش آهنگ ای دل بلایی دلبر، یکی از ترانه های محلی قدیمی ایران توسط مدرس وبسایت نت به نت علی اقبال را مشاهده می فرمایید. یک ترانه شاد فولکلوریک که مطمئنا از یادگیری و نواختن آن لذت خواهید برد. سطح سختی این پست آموزشی به گونه ای است که حتی برای هنرجویان مبتدی که دوره ماهور و دوره شور از پکیج های آموزشی سه تار نت به نت را گذارنده اند، مناسب است.
برای دانلود نت این قطعه، اینجا را کلیلک کنید
مزایای یادگیری آهنگ های محلی برای نوازندگان سه تار
در بخش آموزش آهنگ برای سه تار وبسایت نت به نت، تعداد زیادی از ترانه های محلی یا فولک برای هنرجویان تولید شده است. هز چند که موسیقی دستگاهی بر حسب ردیف، بنیان نوازندگی شما را شکل می دهد، اما یادگیری ترانه های محلی نیز مزایای زیادی دارد که در ادامه با برخی از آنها آشنا می شویم.
1- سادگی ترانه های محلی برای یادگیری:
موسیقی نواحی یا ترانه های محلی، از پیچیدگی های موسیقیایی به دور هستند و اصالت آنها بر بی آلایشی و سادگی استوار است. ملودی و ریتم های ساده که در عین سادگی، از زیبایی و طراوت زیادی برخوردارند و هیچ گاه قدیمی و بی استفاده نمی شوند. این سادگی باعث شده که یادگیری آنها بسیار ساده تر از آهنگ های پیچیده دستگاهی باشد و برای هنرجویان مخصوصا نوازندگان مبتدی سه تار، بسیار مفید و سودمند است.
2- آشنایی با لهجه های موسیقی نواحی:
هر خطه از ایران، با توجه به فرهنگ اقلیمی خود، لهجه خاصی از موسیقی را دارد. این لهجه ها از دل تاریخ چند هزار ساله این تمدن کهن بر آمده است. هنرجو با یادگیری این ترانه ها، نه تنها با لهجه های گوناگون و لحن آوایی نواحی مختلف آشنا می شود؛ بلکه در شناخت موسیقی مقامی و حتی تحول آن به دستگاه های هفت گانه بسیار سودمند خواهد بود. چرا که موسیقی محلی از نظر قدمت به نوعی جد بزرگ موسیقی سنتی به شمار می رود. نغمه های این سبک از موسیقی در گذر زمان، ساختار موسیقی مقامی و توسعه آن به موسیقی دستگاهی را سبب گردید.
3- آسان بودن خوانندگی همزمان با نواختن سه تار:
بسیاری از هنرجویان دلشان می خواهد بتوانند همزمان با نواختن قطعه ای با سه تار، بر روی آن خوانندگی کنند. موسیقی محلی با سربندهای ساده، ریتم یکنواخت و اشعار سبک و آسان، راه را برای به دست آوردن توانایی خوانندگی همزمان با سه تار نوازی هموار می کند. پس برای تمرین خوانندگی، موسیقی نواحی بسیار کارآمد است و آن پیچیدگی تصانیف دستگاهی را ندارد.
4- اجرا در دورهمی ها:
وقتی هنوز به سطح حرفه ای نرسیده ایم ولی در جمع ها و دور همی ها از ما می خواهند نوازندگی کنیم، موسیقی نواحی یا محلی بسیار به کار می آیند. اصولا مخاطب در دورهمی ها به آهنگ های ریتمیک و شاد واکنش بیشتری نشان می دهد. با نواختن چند قطعه ساده از موسیقی نواحی می توان نبض جمع را کاملا در دست گرفت و بزمی به یاد ماندنی را در خاطرات ثبت نمود.
نکات آموزشی آهنگ بلایی دلبر سه تار
- ریتم کار شش هشتم است. "یک دو سه، یک دو سه" این الگوی ضربی یک میزان شش هشتم است. حال برای راحتی کار، مترونوم را روی دو چهارم بگذارید. درست مثل شش هشتم دو ضرب خواهید داشت، ولی مترونوم صدای کمتری تولید میکند. در نتیجه راحت تر درس را یاد میگیرید.
البته این را هم بدانید که این کار برای آهنگ های پیچیده و پر از نت های ریز مثل چنگ و دولاچنگ مناسب نخواهد بود. بلکه فقط روی آهنگ های ساده از لحاظ نت خوانی و تئوری جواب می دهد.
- علائم سرکلید برای این قطعه، لا کرن و سی بمل است. این یعنی چه؟ یعنی هر وقت در نت خوانی نت لا را دیدید، پرده قبل از نت لا را بگیرید. پرده قبلی لا همان لا کرن است که ربع پرده بم تر از نت اصلی لا می باشد. همچنین برای نت سی نیز بایستی دو پرده قبل از این نت را بگیرید. پرده سی را رها کنید، پرده قبل از آن که سی کرن هست را نیز رها کنید و نت قبل از آن یعنی سی بمل که نیم پرده بم تر از نت سی اصلی است را بگیرید. البته این موارد را خودتان می دانید. این توضیحات برای افراد بسیار مبتدی بود. به هر حال اگر می خواهید با پرده های سه تار، نام و موقعیت آنها آشنا شوید، به مقاله زیر مراجعه فرمایید.
- در نت خوانی آموزش بلایی دلبر، دو موضوع ویژه را حتما مد نظر قرار دهید.
- اول اینکه هر جا روی یک نت در خطوط حامل یک خط تیره مشاهده کردید، یعنی نت مربوطه را باید ریز بزنید.
· نکته دوم خطوط اتصال است که در نت نویسی می بینید. خط اتصال در تئوری به این معناست که نت مبدا تا نت مقصد کمان اتصال، بایستی به صورت پیوسته یا لگاتو اجرا شود. سه تار یک ساز مضرابی است و نمی توان نت ها را کششی اجرا کرد. وقتی به خط اتصال بین دو نت مواجه شدید، دو راه در پیش رو دارید:
1- فاصله نت اول تا مبدا را با ریز پر کنید. 2- از تکنیک اشاره استفاده کنید. یعنی نت اول را بنوازید و با پایان کشش زمانی آن، بر روی نت مقصد صدا را خفه کنید. آموزش تکنیک های مضراب و انگشت گذاری در پستی جامع هم اکنون روی وبسایت قرار دارد و می توانید از آن استفاده کنید.
خلاصه اینکه حتما از یکی از این دو روش استفاده کنید. اگر این دو نت را ساده بزنید، اجرای شما بدون تعارف زشت خواهد شد.
ترانه بلایی دلبر
ای دل بلایی دلبر یک ترانه شاد محلی بیرجندی در مایه دشتی است. منشا پیدایش این ترانه مشخص نیست، ولی اجرای آن با خوانندگی سیما بینا موجب به شهرت رسیدن آن شد. خواننده های زیادی نیز پس از آن، اقدام به بازخوانی آن نمودند.
متن ترانه ای دل بلایی دلبر- سیما بینا
تو از برُم دوری دل در برُم نیست دلبر
هوای دیگری اندر سرُم نیست دلبر
خدا میدونه که از هر دو عالم دلبر
تمنای دیگر جز دلبرُم نیست دلبر
ای دل بلایی دلبر، بالا بلایی دلبر
در انتظارُم کی از در در آیی دلبر
درخت بید بودُم در کنج بیشه دلبر
تراشیدن مو رِ با ضرب شیشه دلبر
تراشیدن مو رِ قلیون بسازن دلبر
که آتیش بر سرُم باشه همیشه دلبر
ای دل بلایی دلبر، بالا بلایی دلبر
در انتظارُم کی از در در آیی دلبر
دانلود آهنگ بلایی دلبر با صدای سیما بینا
در ویدیوی زیر آموزش این آهنگ را به صورت رایگان مشاهده بفرمایید
ویدیوهای مرتبط
دیدگاه ها
ثبت دیدگاه جدید