فروشگاه

صفحات اختصاصی

صفحات اختصاصی

آموزش موسیقی سنتی

آموزش موسیقی سنتی ایرانی در وبسایت نت به نت

 

موسیقی سنتی ایرانی از دیرباز تا کنون مخاطبان و علاقه مندان زیادی داشته است. دوست داران موسیقی سنتی به دو دسته تقسیم میشوند، افرادی که از روی علاقه به سمت موسیقی سنتی و آهنگ های موسیقی سنتی جذب میشوند و افرادی که برای کسب درآمد به سمت آموزش موسیقی سنتی می روند.

در این مقاله سعی شده محتوایی مختصر و مفید که به دانایی شما در درک موسیقی سنتی کمک کند، بیان شود. از جمله :

 تاریخچه موسیقی سنتی ایرانی

دستگاه های موسیقی سنتی

تاثیرات موسیقی سنتی بر روح و روان

آموزش نوازندگی موسیقی سنتی

 

تاریخچه موسیقی سنتی در ایران

هرگونه رفتار، هنر، آیین و فرهنگی که از نسل های گذشته سینه به سینه به زمان حال رسیده باشد، نوعی سنت به حساب می آید. به عبارت دیگر سنت را می توان میراثی دانست که از گذشته های دور، میان طیف خاصی از انسانها (از نظر جغرافیا، ژنتیک، فرهنگ و...) دست به دست گردیده و به نسل حاضر رسیده باشد.

ماهیت موسیقی سنتی ایران نیز بر همین اصل استوار است. این نوع موسیقی یک سبک جدید نیست و سابقه ای چند هزار ساله دارد. از مهرواره ها و نقوش باستانی ثبت شده مشخص گردیده که موسیقی سنتی، بسیار پر قدمت است. دیرینه ترین گروه نوازی ها و محافل رامشگری(محافل موسیقی دانان) در سرتاسر دنیا مربوط به موسیقی ایران بوده است. مهر چغامیش در دزفول اصلی ترین مدرک مستدل بر این مدعا است، قدمت این مهر نگاره 3400 سال است و در آن بزم های رامشگران به تصویر کشیده شده است. در این تصویر مشاهده میکنیم عده ای از رامشگران گرداگرد یکدیگرنشسته اند و نوازنده ای مشغول نواختن چنگ و نوازنده ی دیگر شیپور و دیگری تنبک است و فردی در حال شعرخوانی است.

از دیگر نشانه های موجود از موسیقی سنتی در گذشته میتوان به وجود سفال هایی در تپه های سیلک کاشان اشاره کرد که روی آن ها نشانه هایی از پایکوبی و دست افشانی وجود دارد.

 

آموزش سنتور در وب سایت نت به نت

 

مهر چغامیش در دزفول تاریخچه موسیقی سنتی

 

موسیقی سنتی ایرانی چیست

موسیقی سنتی ایران یک سبک تاریخی از موسیقی است که قرن ها قبل از میلاد مسیح نیز وجود داشته است. این سبک از موسیقی را امروزه به نام های دیگری چون موسیقی کلاسیک ایرانی و یا موسیقی دستگاهی نیز می شناسند.

موسیقی سنتی ایرانی در طول تاریخ همواره دستخوش تغییراتی شد که بسیاری از آنها در ارتقا و حرکت رو به کمال آن نقش پر رنگی داشت. یکی از این تغییرات، تحول از مقام های چند گانه به موسیقی دستگاهی و ایجاد ردیف موسیقی دستگاهی می باشد.

 

آموزش تنبک در وب سایت نت به نت

 

آموزش موسیقی سنتی ایرانی در وبسایت نت به نت

 

آموزش سه تار در وب سایت نت به نت

 

ردیف موسیقی دستگاهی چیست؟

ردیف موسیقی در واقع همان چیزی است که امروزه مبنای شناخت ما از موسیقی سنتی را در برمیگیرد.

ردیف دستگاهی از زمان ناصرالدین شاه و به دست دو برادر به نام میرزا حسینقلی و میرزا عبدالله فراهانی  شکل گرفت. آنها نواخته ها و هر آنچه در مورد موسیقی باستان ایرانی یاد گرفته بودند را دسته بندی کردند و این دسته بندی، ردیف موسیقی ایرانی نام گرفت. ردیف های موسیقی که بعدها توسط راویان دیگری نیز دسته بندی شد، مجموعه مثال های موسیقیایی از گوشه های مختلف هر دستگاه است. به عبارتی می توان ردیف موسیقی را شناسنامه ای برای موسیقی دستگاهی بر شمرد.

پس به طور کلی می توان گفت موسیقی سنتی ایرانی مجموعه ای است از دستگاه ها، نغمات و آوازهایی که در طول تاریخ نسل به نسل گردیده و به دست ما رسیده است.

گستره جغرافیایی این نوع موسیقی بسیار وسیع است و کشورهای زیادی از آسیای میانه را در بر میگیرد و سایر نقاط جغرافیایی نیز از این نوع موسیقی تاثیر پذیرفته اند.

 

دستگاه های موسیقی سنتی

هر دستگاه موسیقی یک چارچوب مشخص شده برای توالی پرده هاست. وظیفه دستگاه ها دریافت داده های خام و تبدیل آن ها به یک محصول است. دستگاه های موسیقی نیز چنین هستند. اصوات، وارد یک دستگاه موسیقی می شوند و شاکله ای خاص از نظر حس و حال به خود می گیرند. اگر با ذکر مثالی ساده بخواهیم دستگاه موسیقی را توضیح دهیم، می توانیم بگوییم که موسیقی سنتی همانند زبان فارسی است و دستگاهها هر کدام لهجه های این زبان می باشند.

هر دستگاه از تعداد زیادی گوشه تشکیل شده است و اجرای آن معمولا از گوشه درآمد آغاز می شود، بعد از گذر از گوشه های دیگر به اوج می رسد و پس از آن به گوشه های پایانی فرود می آید و با اجرای تصنیف و احتمالا یک رِنگ، به پایان خود می رسد. یکی از قابلیت های اجرای موسیقی دستگاهی، گریز به سایر دستگاهها در حین اجرا است. مثلا در هنگام اجرای دستگاه ماهور، با استفاده از تکنیکی به نام پرده گردانی وارد دستگاه شور شده و بعد از اجرای یک یا چند گوشه از دستگاه شور دوباره به دستگاه اصلی، پرده گردانی می شود.

 

آموزش تار در وب سایت نت به نت

 

دستگاه های موسیقی سنتی ایرانی

 

در کنار دستگاه ها، چند آواز نیز در موسیقی سنتی وجود دارد. آوازها متعلقات یک دستگاه به حساب می آیند و شباهت زیادی به دستگاه مادر خود دارند و از نظر فواصل با دستگاه اصلی یکسان هستند. تفاوت آنها با دستگاه های اصلی بیشتر در نت های پایه و ایست می باشد که بر درجات مختلف دستگاه اصلی گردش می کنند.

هفت دستگاه اصلی موسیقی سنتی عبارتند از: ماهور، شور، سه‌گاه، چهارگاه، راست پنج‌گاه، نوا، همایون

پنج آواز اصلی موسیقی سنتی عبارتند از: دشتی، ابوعطا، بیات ترک، افشاری، بیات اصفهان

به جز بیات اصفهان که متعلق به دستگاه همایون می باشد، بقیه آوازها جملگی از متعلقات دستگاه شور به حساب می آیند.

 

تاثیرات موسیقی سنتی بر روح و روان

یکی از دلایل دیگری که افراد زیادی به سمت موسیقی سنتی و آموزش آن میروند تاثیر مثبت این نوع موسیقی بر جسم و روح انسان است.

کاهش استرس

تحقیقات نشان میدهد که گوش دادن به موسیقی آرام و ملایم سبب کاهش استرس در افراد میشود. به این صورت که با گوش دادن به یک موسیقی ترشح هورمون کورتیزول و به دنبال آن فشار خون و سطح استرس در بدن شما به شدت کاهش می یابد.

 

موسیقی و سلامت

هنگامی که موسیقی که از آن لذت میبرید گوش میدهید هورمون دوپامین، که به هورمون شادی در بدن معروف است، ترشح میشود که باعث افزایش شادی، افزایش جنب و جوش و همچنین باعث فعال شدن بسیاری از قسمت ها در مغز شما میشود. همچنین با گوش دادن موسیقی سطح اینترلوکین در بدن افزایش پیدا میکند که این ماده سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.

 

تاثیر موسیقی بر هوش

دانشمندان کشف کرده اند که قسمت شنیداری نیمکره راست مغز موسیقی دانان دارای نورون های خاکستری بیشتری نسبت به افراد معمولی است. طبق این تحقیق نورون های افراد اکتسابی بوده و بر اثر گوش دادن به موسیقی های کلاسیک و آرام به وجود می آید. در حالت کلی گوش دادن به هر موسیقی که برای فرد لذت بخش باشد میتواند سبب تولید نورون ها در قسمت صوتی مغز شود.

دانستن اصول و فنون نوازندگی باعث افزایش تاثیرات موسیقی بر شنونده میشود و موسیقی را بردل و جان مخاطب می نشاند.

 

خرید سه تار از فروشگاه نت به نت

 

آموزش نوازندگی با سازهای سنتی

برای یادگیری نوازندگی باید از چهار مرحله اساسی گذر نمود.

 

آموزش موسیقی سنتی ایرانی در وبسایت نت به نت

 

۱. انتخاب ساز

طیف سازهای سنتی بسیار وسیع است. شما باید با توجه به علاقه و توانایی خود یکی از انواع ساز سنتی را انتخاب کنید. سازهای بادی، زهی آرشه ای، زهی زخمه ای، کوبه ای و... هر کدام زیر مجموعه ای گسترده دارند.سازهای پر طرفدار موسیقی سنتی در سال های اخیر سازهای تار، سه تار، سنتور، کمانچه، دف، تنبک، نی، تنبور، عود، فلوت، قانون، چنگ و...هستند.

۲.انتخاب نوع آموزش (مجازی یا حضوری)

به لطف گسترش شتابان تکنولوژی در زمینه ارتباطات، آموزش از راه دور تقریبا برای هر هنری امکان پذیر شده است. وقتی ساز خود را انتخاب کردید باید بین آموزش حضوری و آموزش مجازی موسیقی سنتی یکی را انتخاب کنید.بهتراست برای آموزش موسیقی سنتی، ابتدای کار به سراغ آموزش مجازی موسیقی بروید و در وقت و هزینه ی خود صرفه جویی کنید و با گذراندن دوره مقدماتی و متوسطه آموزش مجازی موسیقی به یادگیری و کسب تجربه بپردازید. پس از آن برای حرفه ای نواختن به سراغ  آموزش حرفه ای موسیقی و آموزش خصوصی موسیقی بروید و مهارت خود را نزد استاد موسیقی بسنجید و همچنین از تکنیک ها و مهارت های استاد موسیقی نیز بهره ببرید.

 

۳. انتخاب مدرس با تجربه

این یک مرحله بسیار حساس در پروسه یادگیری نوازندگی است. در واقع یک مدرس خوب و کار بلد می تواند مفاهیم مربوط به مبانی موسیقی سنتی، تئوری موسیقی، تکنیک ها و مهارتهای خاص نوازندگی را به درستی به هنرجو انتقال دهد. اگر در انتخاب مدرس یا استاد خود دقت لازم را نداشته باشیم، امکان دارد از همان ابتدا، مسیر یادگیری ما به بیراهه رود و بعد از مدت زمانی با فهمیدن این موضوع، دلسرد شده و قید یادگیری را برای همیشه بزنیم. این نکته را به یاد داشته باشیم که نوازندگی با هیچ سازی را نمی توان به شکل خود آموز فرا گرفت، چرا که یادگیری نوازندگی زیر نظر یک استاد با تجربه اجتناب ناپذیر است.

 

۴. تمرین پیوسته و مطلوب

اولین قدم ها برای انجام هر کاری، معمولا سخت ترین قدم های مسیر به حساب می آید. نوازندگی را نمی توان یک شبه یاد گرفت. سالها باید تمرین کرد و در انجام تمرین ها پیوستگی داشت. هیچ نوازنده ی حرفه ای را در دوران تاریخ نخواهید یافت که یک شبه و بدون تحمل مصائب و سختی های کار، به سطح مطلوب رسیده باشد.

 

پکیج آموزش تئوری موسیقی در سایت نت به نت

 

آموزش موسیقی سنتی در وبسایت نت به نت

وبسایت آموزشی نت به نت سالهاست که در زمینه آموزش مجازی موسیقی سنتی فعالیت مداوم و پایسته ای دارد. هنرجویان زیادی کار خود را با این موسسه مجازی آغاز کرده و به سطوح مختلف نوازندگی رسیده اند. آموزش موسیقی سنتی شامل آموزش مجازی سه تار، آموزش مجازی تار، آموزش مجازی تنبک و آموزش مجازی سنتور است.

در مرحله ی ابتدایی آموزش موسیقی برای درک بیشتر مفاهیم و قواعد میتوانید آموزش تئوری موسیقی تدریس شده توسط استاد مینا صابری را مطالعه کنید. پس از آن نیاز است ساز مورد نظر خود را انتخاب کنید و سپس آموزش صفر تا صد موسیقی را در زمینه ی ساز منتخب پیگیری کنید. شما میتوانید با مطالعه ی مطالب آموزش رایگان موسیقی، نواختن ساز را شروع کرده و پس از آن با تهیه ی پکیج های آموزشی دوره های مقدماتی ، متوسطه و حرفه ای موسیقی به یک نوازنده ی ماهر تبدیل شوید. همچنین میتوانید با شرکت در دوره ی خصوصی آموزش موسیقی، علاوه بر رفع اشکال در دوره های پیشین، در حضور استاد از تکنیک ها و تجارب استاد به صورت حضوری بهره مند شوید.

لازم به ذکر است که میتوانید با مراجعه به فروشگاه نت به نت، خرید سه تار و سایر سازهای موسیقی سنتی و همچنین خرید لوازم جانبی موسیقی را انجام دهید و نوازندگی را با ابزارهای حرفه ای انجام داده و از نوازندگی لذت ببرید.

 

کلاس خصوصی مجازی تار و سه تار استاد علی اقبال
پکیج جامع دوره مقدماتی سنتور

سوالات متداول

ردیف موسیقی در واقع همان چیزی است که امروزه مبنای شناخت ما از موسیقی سنتی را در برمیگیرد. ردیف های موسیقی مجموعه مثال های موسیقیایی از گوشه های مختلف هر دستگاه است. به عبارتی می توان ردیف موسیقی را شناسنامه ای برای موسیقی دستگاهی بر شمرد. پس به طور کلی می توان گفت ردیف موسیقی سنتی ایرانی مجموعه ای است از دستگاه ها، نغمات و آوازهایی که در طول تاریخ نسل به نسل گردیده و به دست ما رسیده است.
- انتخاب ساز: در قدم اول بایستی با توجه به استعداد و علاقه یکی از سازهای موسیقی سنتی را برای یادگیری انتخاب نمود. 2- انتخاب روش آموزشی: در حال حاضر دو روش آموزشی برای سازهای سنتی وجود دارد. روش حضوری و روش مجازی. هنرجو با توجه به شرایط خود می باید یکی از این دو روش را برای یادگیری انتخاب نماید. 3- انتخاب استاد یا مدرس ساز: هنرجو حتما باید زیر نظر مدرس به یادگیری نوازندگی مشغول شود. پس در این مرحله می بایست مدرس مربوطه را با توجه به تجربه و سابقه او انتخاب کند. 4- تمرین پیوسته: میزان پیشرفت هنرجو در نوازندگی به طور مستقیم به میزان تمرین و تلاش هنرجو، پیوستگی و تداوم در تمرینات وابسته است.
هر دستگاه موسیقی یک چارچوب مشخص شده برای توالی پرده هاست. اصوات یا نت های موسیقی، در یک دستگاه موسیقی وارد می شوند و شاکله ای خاص از نظر حس و حال به خود می گیرند. اگر با ذکر مثالی ساده بخواهیم دستگاه موسیقی را توضیح دهیم، می توانیم بگوییم که موسیقی سنتی همانند زبان فارسی است و دستگاه ها هر کدام لهجه های این زبان هستند.
اکثرا توجه هنرجو با شنیدن صدای سازهای موسیقی به یکی از آنها جلب می شود و برای یادگیری آن را انتخاب می کند. اما اگر در انتخاب بین سازهای موسیقی سنتی مردد باشد، باید این سازها را از نزدیک ببیند و لمس کند و هرکدام با طبع او سازگار تر بود را انتخاب نماید. توصیه می کنیم در انتخاب ساز از کسی مشورت نگیرید. این یک مسئله احساسی است و بایستی حتما توسط خود شما انجام گیرد.
سبد خرید 0
تماس با ما