آخرین تخفیف بزرگ نت به نت فرصت را از دست ندهید
جستجو

ذهن آرام اولین قدم برای نوازندگی

5 ستاره
اشتراک گزاری

زمان ثبت:1398/03/30

ذهن آرام اولین قدم برای نوازندگی

ذهن آرام اولین قدم برای نوازندگی

روی سخنم با شما دوست عزیزی است که تمرکز روی ساز برایت مشکل است و مشغله زیاد و مشکلات زندگی مانع ادامه دادن نوازندگی شما شده . در پایان این مقاله دیدگاه شما عوض خواهد شد و حتی اگر در قعر چاه هم باشی سازت را برخواهی داشت و خواهی نواخت . در ادامه با من همراه باشید تا انگیزه و باورهای جدید در مورد نوازندگی در شما ایجاد کنم  .

 

آموزش سه تار در وب سایت نت به نت

 

ذهن نا آرام سمی مهلک برای نوازندگان

 

نوازندگی با کارهای روزمره ما فرق دارد . به عنوان مثال فردا صبح باید چندکار انجام دهید 1 – رفتن به بانک جهت وصول چک 2 – خرید میوه برای منزل 3 – گرفتن کت و شلوارتان از خشک شویی . این موارد را شب قبل در لیست کارهای خود مینویسید تا فراموش نکنید و فردا صبح ، مرتب کارها را انجام میدهید . تصور کنید یکی از کارهایی که قرار است فردا انجام دهید، تمرین موسیقی است . این کار را هم شب قبل در لیست کارهایتان مینویسید . فردا بعد از کار بانکی و خرید میوه و گرفتن کت وشلوار در مسیر برگشت یک اتفاق بدی می افتد . کیف پولتان را گم کرده اید و یا اینکه با راننده تاکسی درگیر شده اید و یا هر اتفاق دیگری که ذهنتان را به هم ریخته است . به منزل می آیید و قرار است طبق برنامه ساز تمرین کنید . با آن ذهن آشفته سراغ میروید . به نظرتان چه اتفاقی می افتد ؟ بستر ذهنی شلوغ و آشفته مدام حواستان را پرت میکند و هرچه تلاش میکنید نُت ها را بنوازید موفق نمیشوید . آفتی به جان ذهن شما افتاده است . پیشنهاد میکنم قید تمرین آن روز را بزنید چون نوازندگی ذهن آزاد میخواهد . مگر اینکه بر ذهن خود مسلط باشید و هنر کنترل ذهن را بلد باشید .

 

 

چگونه ذهن خود را برای نوازندگی آماده کنیم؟

 

چند روز پیش یکی از هنرجویانم با من تماس گرفت و از مشکلش برایم درد دل کرد . ایشان میگفت هرچقدر تمرین میکنم نمیتوانم یک آهنگ را درست و کامل بنوازم . ایشان به روش مجازی سه تار کار میکند و از بسته های آموزشی من استفاده میکند . کمی کنجکاو شدم تا ببینم علت چیست، چون نحوه آموزشی من کامل و دقیق است و اگر فقط کمی دقت کنید درسهای سه تار را یاد میگیرید . با کمی پرس و جو فهمیدم موقع تمرین حواسش جای دیگر است و اصلا روی نت ها تمرکز ندارند و اگر بخواهم واژه دقیقش را بیان کنم ، « تمرین هوشمندانه » نداشت . همین باعث شده بود که نتواند یک آهنگ را کامل و دقیق اجرا کند . به او یاد دادم چگونه ذهن خود را آرام کند . به شما هم پیشنهاد میکنم از روش من پیش از تمرین موسیقی استفاده کنید .

 

پیش از تمرین موسیقی کمی مدیتیشن کنید

 

اگربخواهم مدیتیشن را خیلی ساده برایتان تعریف کنم باید آن را در یک واژه خلاصه کنم و آن واژه « بی ذهنی » است . یعنی به مدت چند دقیقه به هیچ چیز فکر نکنید . شاید بگویید غیر ممکن است . ولی من میگویم ممکن است و شما در طول روز گاهاً در حال مدیتیشن هستید و حواستان نیست . پیشنهاد میکنم در مورد مدیتیشن و مزایای آن تحقیقاتی بکنید . بریم سراغ روش کاربردی مدیتیشن قبل از تمرین موسیقی . ما قرار است برای یک تمرین موثر تمام، تنش ها ، استرس ها ، افکار منفی و هر آنچه مارا آشفته کرده از ذهن خود بیرون بریزیم . پس آماده شروع مدیتیشن شوید . اول یک لباس راحت بپوشید . حتماً یک اتاق ساکت را برای مدیتیشن انتخاب کنید . دمای اتاق مناسب باشد بین « 22 تا 26 » درجه باشد . نور اتاق حتی المقدور کم باشد . برای انجام مدیتیشن ، هم میتوانید دراز بکشید و هم میتوانید نشسته باشید . این بستگی به راحتی شما دارد و فرق چندانی ندارد . حالا چشمانتان را ببندید و شروع به نفس کشیدن های عمیق کنید . حتما از بینی نفس بکشید . یعنی دم از بینی و بازدم از دهان باشد . الگوی نفس کشیدن به صورت 2 شماره دم – 4 شماره حبس نفس – 6 شماره بازدم . به مدت 5 دقیقه به این شکل تنفس کنید . آرام آرام به حالت ریلکسیشن میروید . این زمان برای بار اول کافیست . دفعات بعدی زمان مدیتیشن را بیشتر کنید .  موقع انجام این کار برای دفعات ابتدایی افکار گوناگون سراغتان می آید . بدنتان به خارش می افتد و تمرکز خود را از دست خواهید داد ولی در جلسات چهارم به بعد به حالت باشکوه و لذت بخش « بی ذهنی » خواهید رفت . بعد از مدیتیشن ذهن شما آرام و ساکت میشود و آماده برای تمرین موسیقی است . تنش ها و افکار مزاحم را دور ریخته اید و ذهن شما مثل یک کاغذ سفیدی است که باید شروع به نوشتن روی آن کنید . حالا میتوانید یک تمرین موثر را آغاز کنید . امیدوارم از حس و حال مدیتیشن لذت ببرید

 

 

 

 تمرین هوشمندانه موسیقی چیست؟

 

تمرین هوشمندانه یعنی اینکه به تمام جزئیات نُت یک آهنگ دقت کنید و ببینید چه اتفاقی می افتد . اکثر ما موقع تمرین موسیقی، فقط به این فکر میکنیم که نت آهنگ را حفظ شویم و در نهایت یک آهنگ بنوازیم و این تمام موضوع نیست . باید کاملا هوشمندانه به جزئیات آهنگ دقت کنید . مواردی که موقع تمرین موسیقی باید به آنها دقت کنید به شرح زیر است . 

 

1- به علائم تغییردهنده « بِمُل – کُرن – دیز- سری » درحین تمرین دقت کنید .

 

2- نسبت به تغیرات ریتم هوشیار باشید « در بعضی آهنگ ها ریتم آهنگ تغییر میکند . مثلا پایه آهنگ 6/8 است به 2/4 تغییر میکند دوباره برمیگردد به ریتم اصلی »

 

3- خلاق باشید . گاهی یک میزان موسیقی را میتوانید یک آکتاو بم تر اجرا کنید . یا مثلاً میشود روی سیم های دیگر اجرا کرد ولی داخل نت ها به آن اشاره نشده . به سلیقه خودتان سعی کنید روی سیم های دیگر ساز امتحان کنید و فضای جدید ملودیکی بوجود بیاورید .

 

4- به تناسبات بین نت ها دقت کنید . مثلاً یک میزان اگر 4/4 است ، دقت کنید چهار نت سیاه به چه صورت در این میزان تقسیم شده ، دقت به این تناسبات برای درک و یادگیری آهنگ به شما کمک میکند

 

5- به نت « سکوت » داخل آهنگ دقت کنید . با تغییر سکوت در جاهای مختلف آهنگ فضای آن آهنگ تغییر میکند . مثلا اگر سکوت اول یک میزان قرار بگیرید تغییری در اجرای آن بوجود می آید .

 

 

سخن پایانی 

 

بعد از گذشت یک هفته از آن موقع که ایده مدیتیشن را به هنرجویم دادم ، با من تماس گرفت و چقدر خوشحال بود . جواب مثبت گرفته بود . من مطمئن بودم که علت ناتوانیش در نوازندگی همین عدم تمرکز است . این نکته را هم عنوان کنم ، مدیتیشن یا همان مراقبه نه تنها برای موسیقی، بلکه برای کل زندگی شما مفید است . مدیتیشن باعث میشود مثل بیدی شوید که با باد میرقصید و کاملا با تمام عناصر طبیعت همسو میشوید و از لحظه لحظه زندگیان لذت میبرید . امیدوارم این متن کوتاه در پیشرفت نوازندگی شما موثر باشد . در پایان پیشنهاد میکنم مقاله سه تار درمانی از تجربیات خودم را مطالعه بفرمایید . ویدئویی در انتهای آن قرار دارد که سفری کوتاه به یکی از روستاهای اطراف کاشان داشته ام و در آن ویدئو از سه تار درمانی برایتان صحبت میکنم . 

 

 

ویدئوی مربوط به این مقاله را مشاهده کنید

 

 

تهیه شده در وب سایت فرهنگی آموزشی نت به نت

مطالب مرتبط

محصولات پیشنهادی فروشگاه:

آدرس واتساپ آدرس تلگرام شماره همراه